Bram Bakker

Bram Bakker (Zwolle, 1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Zijn artsexamen behaalde hij in 1991.

Vervolgens specialiseerde hij zich tot psychiater aan de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam (thans GGZ inGeest). In dezelfde periode deed hij promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten. Hij promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit. Als psychiater was hij werkzaam op zeer diverse plekken. Op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Amsterdam, bij het landelijk centrum eetstoornissen Ursula in Leidschendam en op diverse plekken in de GGZ, varierend van polikliniek tot gesloten opnameafdeling. Van medio 2009 tot eind 2011 werkte hij als psychiater en medisch directeur voor SolutionS, de eerste particuliere verslavingskliniek in Nederland. In januari 2013 opende Bram samen met zijn vriend en zakenpartner Peter Kuijper Mind&Health,

Met Simon van Woerkom schreef hij een boek over Runningtherapie.

Bram woont samen en heeft twee zoons en een dochter.

Titel Wat je altijd hebt willen leren over stress!

Inhoud De 21e eeuw is nog nauwelijks begonnen, maar aan alle kanten is al duidelijk dat stress-management de grootste uitdaging waarvoor de hedendaagse mens zich gesteld ziet. Onder de meest exotische benamingen worden er doorlopend nieuwe diagnosen geïntroduceerd, die steeds te maken hebben met alom toegenomen werkdruk, en de steeds hogere eisen van de samenleving aan haar burgers. Wat ooit 'overspannen' werd genoemd, of 'hyperventilatiesyndroom' is nu 'burnout' of 'paniekstoornis'. Er is sprake van oude wijn in nieuwe zakken.

Hoog sensitieve mensen zijn niet stress-bestendig, hoe prachtig de omschrijving van hun persoonlijkheid ook klinkt. Onvrede met de werksituatie is de belangrijkste reden dat mensen zich met vage klachten ziek melden. Onvrede waarover? Werkdruk, en dus stress.

Wat is stress eigenlijk? is het een psychisch probleem? is het altijd schadelijk, of heeft het ook een nuttige functie? Hoe ga je er mee om? Is het een reden om net als bijna een miljoen andere Nederlanders aan de antidepressiva te gaan, of zijn er ook andere oplossingen, die minder ingrijpend zijn? Behandel je het met therapie, of kun je er ook wat aan doen zonder je hele jeugd overhoop te halen?

En wat belangrijk is: hoe zorgen we dat het aantal slachtoffers van bovenmatige stress beperkt blijft? Hoe voorkomen we uitval in werk en/of gezin? Over deze vragen vertelt Bram Bakker u graag, in een verhaal dat wordt verlevendigd met zeer uiteenlopende voorbeelden uit zijn dagelijkse werk als coach van (top)sporters en (top)werkers.