Programme Equine

Equine Preliminary Programme

Thursday 20, April 2017 Friday 21, April 2017

Thursday 20, April 2017

scroll
Location Room 11 Room 16 Room 19+20
Stream Communication and Well-being Abstract presentations Internal Medicine
09.30-10.15 What is resilience and why does it matter for veterinary staff Short communications (BEVA Award and Xcellent Horse Insurance Award) Clinical reasoning - a guide to improve your daily practice
  Jenny Moffett (GB) Derek Knottenbelt (GB)
 
  more info
 

Session time: 09.00-09.45

30 minutes   Coffee Break/Exhibition   Coffee Break/Exhibition   Coffee Break/Exhibition
10.45-11.30 Where there’s a will there’s a way: Promoting client behaviour change Short communications (BEVA Award and Xcellent Horse Insurance Award) Practical approach to the sick neonate
  Jenny Lynden (GB) Gayle Hallowell (GB)
 
  more info
 

Session time: 10.15-11.00

10 minutes   Short break   Short break   Short break
11.40-12.25 Ten tips for happiness Short communications (BEVA Award and Xcellent Horse Insurance Award) Towards a better diagnosis of nervous system disease
  Jenny Moffett (GB) Lutz Goehring (GER)
 
  more info
 

Session time: 11.10-11.55

95 minutes   Lunch Break/Exhibition   Lunch Break/Exhibition   Lunch Break/Exhibition
Location Room 11 Room 16 Room 19+20
Stream Communication and Well-being Emergency and Critical Care NEVA stream: Diagnostic Imaging and Orthopaedics
14.00-14.45 Workshop: Difficult client encounters part 1 (max 40) Cardiovascular emergencies in foals and adults Early experience with robotic standing computed tomography in horses
  Jenny Moffett (GB), Jenny Lynden (GB) Gayle Hallowell (GB) Dean Richardson (US)
 

Session time: 13.30-14.15

10 minutes   Short break   Short break   Short break
14.55-15.40 Workshop: Difficult client encounters part 2 (max 40) Fluid therapy in the 21st century MRI of the stifle
  Jenny Moffett (GB), Jenny Lynden (GB) Gayle Hallowell (GB) Michel Hoegaerts (BE)
 

Session time: 14.25-15.10

30 minutes   Coffee Break/Exhibition   Coffee Break/Exhibition   Coffee Break/Exhibition
16.10-16.55 Making every contact count: How can we build rapport and trust with clients in every consultation? Emergency management of the equine fracture patient Deep foot penetration
  Jenny Lynden (GB) Dean Richardson (US) Hans Wilderjans (BE)
 

Session time: 15.40-16.25

10 minutes   Short break   Short break   Short break
17.05-17.50 How to keep a right balance between your work, social media and private life Emergency management of equine acute upper airway obstruction Understanding exercise related pathology of the fetlock in the competition horse
  Jenny Moffett (GB), Jenny Lynden (GB) Bruce McGorum (GB) Peter Clegg (GB)
 

Session time: 16.35-17.20

17.50-19.30   Drinks!   Drinks!   Drinks!
 
19.30-24.00   Party!   Party!   Party!

Friday 21, April 2017

scroll
Location Room 07 Room 16
Stream Respiratory Disorders Endoscopy
09.30-10.15 Grande Suprise in the guttural pouch How to perform and interpret sinuscopy
  Lutz Goehring (GER) Rob Pascoe (GB)
30 minutes   Coffee Break/Exhibition   Coffee Break/Exhibition
10.45-11.30 Managing equine acute lower airway disease Advances in standing laparoscopy
  Bruce McGorum (GB) Hans Wilderjans (BE)
10 minutes   Short break   Short break
11.40-12.25 Managing disorders of the pleura, thoracic wall and diaphragm How to perform and interpret oroscopy
  Bruce McGorum (GB) Rob Pascoe (GB)
95 minutes   Lunch Break/Exhibition   Lunch Break/Exhibition
Location Room 07 Room 16
Stream Orthopaedics Internal Medicine
14.00-14.45 Orthopedic surgery in standing horses Towards a better understanding of EHV-1 latency
  Dean Richardson (US) Lutz Goehring (GER)
10 minutes   Short break   Short break
14.55-15.40 Diagnosis and treatment of selected hock problems Clinical update: Grass sickness
  Dean Richardson (US) Bruce McGorum (GB)
30 minutes   Coffee Break/Exhibition   Coffee Break/Exhibition
16.10-16.55 Translational tendon rehabilitation strategies from human to horse Update on diagnosis and treatment of skin tumors
  Peter Clegg (GB) Derek Knottenbelt (GB)
10 minutes   Short break   Short break
17.05-17.50 Approach to the distended digital flexor tendon sheath GGP Meeting
  Hans Wilderjans (BE)
17.50-19.00   Drinks in the exhibition hall and awards ceremony at 18.15   Drinks in the exhibition hall and awards ceremony at 18.15